Șofer condamnat la închisoare după ce a ignorat complet instanța

miercuri, 08 mai 2024, 03:58
2 MIN
 Șofer condamnat la închisoare după ce a ignorat complet instanța

Un ieșean ar putea ajunge în spatele gratiilor pentru că și-a ajutat un prieten. Băut fiind, s-a urcat la volan la rugămintea prietenului, doar pentru a fi oprit la scurt timp de polițiști.

Prietenul lui Ionuț Gușă, A.A. se ocupa cu comerțul cu amănuntul, iar în 2019, de zilele comunei Țibănești, avusese o terasă amenajată în parcul „P.P. Carp” din localitate. În seara de 7 iulie, A.A. a apelat la Gușă, rugându-l să-i conducă autoutilitara Mercedes din Glodenii Gândului până în centrul comunei, pentru a-și lua mesele și scaunele. Băuse și nu putea să conducă singur. Nici Gușă nu era tocmai treaz. Băuse bere și vin peste zi, așa că i-a spus inițial lui A.A. că nu-l poate ajuta. A cedat însă în cele din urmă rugăminților, mai ales după ce A.A. i-a spus că știe sigur că poliția nu este ieșită la stradă. Gușă s-a urcat la volan și a demarat. Nu a apucat să conducă însă decât aproximativ 3 km, până în satul Răsboieni, unde echipajul unei autoutilitare a poliției i-a semnalizat să oprească. În urma testării cu aparatul Dräger, a rezultat o concentrație a alcoolului de 1,14 mg/l de aer expirat. Șoferul a refuzat să dea și probe de sânge, motiv pentru care i s-a întocmit un dosar penal și a fost trimis în judecată.

Gușă nu s-a prezentat la proces, fapt care l-ar putea costa în final libertatea. Conform legii, pentru a putea fi eventual pronunțată o sentință prin care executarea pedepsei să fie suspendată, inculpatul trebuie să-și recunoască fapta și să accepte să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității. Declarația nu trebuie să fie neapărat verbală, putând fi dată și în scris. Gușă nu a trimis însă instanței nicio adresă prin care condițiile legale să fie îndeplinite. Ca urmare, deși șoferul nu avea antecedente penale, magistrații Judecătoriei nu au avut altă alternativă decât să-l condamne la un an și 6 luni de închisoare, cu executarea în regim de detenție.

Gușă are posibilitatea de a obține totuși suspendarea executării pedepsei în timpul apelului. El a contestat sentința Judecătoriei, dosarul intrând ieri pe rolul Curții de Apel.

Comentarii